2018. július 13.

« 125. » 8 ok a naplóírás mellett

*virtuális ölelés* ♡

Az írás egy régi szenvedélyem, amikor még nem blogoltam, naplót írtam a csillivilli, lakattal zárható könyvecskék egyikébe – biztos vagyok benne, hogy tudjátok, miről zagyválok. Sokszor azután fordultam hozzá, miután összekaptam a nővéremmel, hogy kibeszéljem a háta mögött, de psszt, ez maradjon köztünk. Mivel meghatározó része volt az életemnek, úgy gondoltam, összegyűjtök 8 okot arra, miért érdemes naplót vezetnünk manapság is.

♡ 001. Bármikor kiszellőztethetjük a fejünket

Van olyan, mikor nem úgy jönnek a szavak vagy éppen nincs, aki meghallgasson minket, viszont a legjobb gyógyír a megkönnyebbülésre, ha kiöntjük a bánatunkat. Nem számít, milyen nap van vagy hány óra, a naplónkra mindig számíthatunk. Az írás tökéletes arra, hogy rendet tegyünk a gondolataink között.

♡ 002. Segít megoldást találni a problémáinkra

Az adott pillanatban könnyedén hozhatunk elhamarkodott döntéseket, pláne, ha eluralkodik rajtunk valamilyen heves érzelem. Ha naplót írunk, később, tiszta lappal átolvashatjuk a gondolatainkat, átrághatjuk a történteket és akár olyan dolgokra is rájöhetünk, amiket egyébként lehet, észre sem vennénk.

♡ 003. Felesleges rejtegetőznünk, hazudnunk

Őszintén, ugye nem csak velem fordult már elő, hogy amikor a barátaimnak meséltem, egy-két kínos részletet megtartottam magamnak, holott jól esett volna beszélni róla? A naplónk esetében erre igazán semmi szükség, arról írunk, amiről csak akarunk. Hazugsággal csak önmagunkat csapnánk be, hiszen nem másnak véssük le a gondolatainkat.

♡ 004. A titkaink titkok maradnak

Tartja a mondás, hogy amiről két ember tud, az nem titok és nem is kételkedem ebben az állításban. Valamilyen érthetetlen oknál fogva éppen a legféltettebb titkaink szeretnek kitudódni, de a naplónkban jó kezekben lesznek, feltéve, ha tudunk vigyázni rá. Ha nem, arról pedig nem ő tehet.

♡ 005. Nem feledkezünk meg a részletekről sem

Sok-sok emlékünk van még több apró részlettel, amik nem tűnnek olyan nagyon eget rengetőnek, de évek múlva bizony azok lesznek. Lehet, hogy a későbbiekben nem emlékszünk rájuk, de amikor újraolvassuk a naplónkat, újraéljük a pillanatot.

♡ 006. Remek nosztalgia évek múlva

Talán a leggyakoribb ok, hogy belevágjunk a naplóírásba az, hogy megörökítsük életünk egy részét az utókornak. Képzeljétek csak el, ahogy telnek az évek, majd egyszer csak felcsoszogtok a padlásra és rábukkantok egy régi, poros könyvre, ami történetesen a naplótok. Kényelembe helyezitek magatokat és egy gőzölgő tea vagy kávé – kinek mi – kíséretében felidézitek a régi szép időket.

♡ 007. Fejleszti az önismeretünket

Tapasztalatból mondom, bár jelenleg nem írok naplót, viszont helyette itt a blogom. Amióta elkezdtem megosztani az emlékeimet itt és ezáltal akaratlanul is mélyebben foglalkozom azzal, ki vagyok én, számos olyan dolgot tudtam meg magamról, amire különben nem jöttem volna rá. És az élet sokkal szebb, élvezetesebb, ha ismerjük önmagunkat.

♡ 008. Napló vs. blog

De ugyan napjainkban miért választanánk a régimódi naplózást, mikor az egész egy kattintásra van tőlünk? Erre is van magyarázatom.
 1. Nem kotyognak bele az életünkbe. Ha blogra írunk mindarról, amit érzünk és ami történik velünk, számolnunk kell azzal, hogy nem csak mi fogjuk olvasni. És azzal is, hogy indíthatunk gondolatokat az olvasóinkban, akik örömmel osztják meg azokat – legyen az személyes vélemény, kritika, negatív megjegyzés. Ellenben a naplónkban saját magunknak írunk.
 2. Fejleszti a kézügyességet, kreativitást. Sokan szeretünk rajzolgatni, ragasztgatni, ha szabadjára engedjük a kreatív énünket, a naplózás nem csak az íráskészségünket fejleszti.
 3. Nem kell érteni hozzá. Ha bloggerek vagytok, egyszerre kell írónak, designernek és marketingesnek lennetek, viszont a naplótoknál ezekre semmi szükségetek, lényegtelen, hogyan fest vagy hogyan írtok és kötve hiszem, hogy szívesen reklámoznátok.

Habár sok-sok pozitív érvem van még a naplóírás mellett, mára itt a vége. Meséljetek, ti írtok/írtatok naplót?

Legyen szép napotok,
Thea ✌


Ui. Aki rendszeresen olvas, minden bizonnyal észrevette, hogy egy rövid időre felszívódtam. Nos, az igazság az, hogy nem volt más választásom, ugyanis az internetünk felmondta a szolgálatot és látjátok, eltartott egy darabig, mire helyrehozták. De most, hogy már nincs probléma, ismét itt vagyok! Hamarosan találkozunk. Remélem, nem nehezteltek rám emiatt.

4 megjegyzés:

 1. 5 évig írtam naplót, aztán abbahagytam de néhány napja újra elkezdtem. Megint tele a fejem és tudom hogy nem rakhatom minden nyűgöm egyetlen emberre. És igen, vicces látni hogyan gondolkoztam évekkel ezelőtt egy mély gödörben ülve arról, hogy sosem találom meg a társam. Megjegyzem azóta férjhez mentem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De szuper, köszönöm, hogy megosztottad ezt velünk! :)

   Törlés
 2. Szia!
  Egyetértek az érveiddel, mondhatni kedvem is jött az egészhez, de ismerem magam. Túlzás nélkül, több mint tíz félig megkezdet füzet van a fiókomban, napló néven, de mindig ráuntam egy idő után és nem folytattam őket. Valahogy nem nekem való az egész, pedig tényleg jó tesz az embernek. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Lili! :)
   Hogy mennyi? :D Ennyi próbálkozás után talán tényleg nem neked való, előfordul. :D

   Törlés