2018. január 6.

« 108. » Minimalista Bullet Journal 2018


*virtuális ölelés* ♡

Biztos vagyok benne, hogy tudtok velem azonosulni, ha azt mondom: számomra az új év mindig valami újnak a kezdetét jelenti. Ilyenkor sokkal motiváltabb vagyok, rengeteg (világmegváltó) tervem van, jóval több, mint az év bármelyik egyéb időszakában. A 2018-as terveim közé tartozik a BuJozás, már egy ideje szerettem volna belevágni, de kellett hozzá ez az új év, hogy meg is történjen. És be kell valljam: jobban ment, mint gondoltam. A mai bejegyzésemben szeretném nektek bemutatni, hogy mit sikerült alkotnom, készen álltok?

Mi az a Bullet Journal? ✎

Egy olyan tervező füzet, villámnapló, amit magunk álmodunk meg, készítünk el, dekorálunk ki. Vezethetjük benne a teendőinket, programjainkat, céljainkat, napjainkat, ami átláthatóbbá és hatékonyabbá teheti az életünket. Kiélhetjük benne a kreatív énünket, ugyanakkor gyors és egyszerű megoldás a jegyzetelésre.

Az én BuJom rögtön egy éves naptárral indul. Szerettem volna egy egész oldalt szánni a 2018-as feliratnak, próbálkoztam szépen megrajzolni, aztán mikor már a tizedik rosszul sikerült alkotást téptem ki, rájöttem, hogy egyszerűbben kell gondolkodnom. Eldöntöttem, hogy csak az kap majd helyet a BuJomban, amire tényleg szükségem van - s ezek is a lehető legegyszerűbb stílusban. Azt gondoltam, meggyűlik majd azzal a bajom, hogy nem ponthálós a füzet, viszont egyáltalán nem esett nehezemre így megtervezni. A legnagyobb gondom az, hogy átütött a tűfilc, ezért duplán kell lapoznom.

A mérnöki képességeimnek köszönhetően (se)  rengeteg hely maradt a naptár alatt, ezért rávettem magam, hogy rajzoljak oda egy egyszerű, de mutatós nyilat. Végül örültem, hogy így alakult, hiszen a naptár amúgy is folytatódik a következő oldalon, így pedig olyan, mintha ezt jelezné, és különben is, szépen feldobja az oldalt.

A következő lap tetejére is szerettem volna egy feliratot, ha már mellette szerepel a hello 2018, nem akartam, hogy ezen pedig in medias res módjára a hónapokkal induljon az oldal. A naptár miatt mindenképpen azt akartam, hogy kapcsolódjon a napokhoz és motiváló is legyen egyben - így született meg a 365 új nap, 365 új esély a lap tetején.

A felirat alatt folytatódik a naptár az utolsó három hónappal, majd a maradék helyen az idei céljaim követik ezeket. Ha már itt az új év, gondoltam, ideje lefektetni őket rögtön az elején.
 • le fogok szokni egy rossz szokásomról:
 • új dolgot tanulok:
 • egy jó tett, amit meg fogok csinálni:
 • egy hely, amit meg akarok látogatni:
 • egy könyv, amit el szeretnék olvasni:
 • egy új étel, amit meg akarok kóstolni:
 • jobb leszek benne:
Egyelőre ennyi jutott eszembe, viszont alatta hagytam ki helyet, hogy ha év közben bármilyen egyéb célom születik, akkor ki tudjam egészíteni a listát.

A következő oldalra egy órarendet álmodtam meg, ugyanis még sulizok, és tipikusan az a diák vagyok, aki képtelen megjegyezni, hogy melyik nap milyen órái vannak. Az órarendet azzal dobtam fel, hogy míg a napok függőlegesen helyezkednek el, addig az órák kapták a vízszintes felsorolást. Azt még nem találtam ki, hogy mit csinálok az e tanévi órarendemmel majd szeptemberben, mikor jön az új: húzzam ki az órákat és írjam át őket, vagy szánjak az újra egy teljesen külön oldalt? Ti hogyan csinálnátok?

Ezután a Level 10 Life + Level 10 Goals következik, aminek a létezését még akkor fedeztem fel, mikor Blogger Queensre írtam egy BuJos bejegyzést. (Ide kattintva elolvashatjátok ezt.) És már akkor is nagyon tetszett! Tudtam, hogy ha egyszer lesz BuJom, akkor egy ilyen helyet kap benne.

A lényege annyi, hogy az egyik oldalra kategóriákra bontva összeírjuk, hogy miben szeretnénk fejlődni, mellette pedig a képen látható módon, táblázat vagy grafikon formájában vezetjük, hogy milyen szinten állunk az elérésükben.

Nem kezdtem el beszínezni a szinteket, ugyanis még nem sikerült rájönnöm, hogy vajon miből hány színezést érdemlek, de biztosan rá fogok jönni. Kíváncsi vagyok, hogy év végén hogyan fog kinézni a táblázat!

Utána következik... Egy üres oldal. Oda motiváló képeket és idézeteket szántam, viszont mikor máskor fogyjon ki a tinta a nyomtatómból, ha nem most? Ezért egyelőre kihagytam azt az oldalt, s majd folytatom, ha veszek tintát.

Szerettem volna egy olyan lapot, amit ha a legszomorúbb napomon böngészek át, akkor is tudok rajta mosolyogni egy jót. Így született meg a következő oldalon a dolgok, amik boldoggá tesznek listája! Már összeírtam párat, viszont itt is szerettem volna üres helyeket hagyni, hogy bármikor tudjak még hozzáírni.

Ezek után pedig már jön is a heti tervező, hiszen több listát nem láttam fontosnak, nem használnám őket, feleslegesen pedig nem szerettem volna húzni a saját időmet, na meg fogyasztani a filceimet.

A hónap felirata itt sem kapott egy teljes oldalt, csak a lap tetejére írtam fel, akárcsak az évszámot a BuJo elején. Mellette rajzoltam egy dobozkát, amibe majd egy aktuális tetsző idézetet, vagy bármilyen más bölcsességet, esetleg aranyköpést írok majd minden hét elején, hogy jól induljanak a napjaim.

Alatta a napok kaptak helyet, ahova leginkább majd azt jegyzetelem fel, hogy mi történt velem aznap, ugyanis mikor minden hónap végén írom a blogomra a havi összegzéseimet, sosem emlékszem, hogy mi volt az adott hónapban, ezért is szerettem volna egy BuJot, ami segítségemre lehet.

A vasárnap alá pedig egy heti horoszkóp dobozka született meg, mert nagyon horoszkóp mániás vagyok, így ide mindig be tudom másolni, s le tudom alá írni a következtetéseimet, hogy bevált-e valami a jóslatból. Mókás lehet majd év végén visszaolvasni!

Az utolsó hét az, ami még érdekes lehet: a napok után ide nem a heti, hanem a havi horoszkópom fogom bemásolni - igen, egyébként minden nap olvasom. Mivel a januárból csak három nap van ezen a héten, az eheti horoszkópot úgyis februárra írom majd, így pedig valami mást kellett kitalálnom helyette.

A következő oldalra egy hasonló havi összegzést találtam ki, mint ami a blogomon is van, hiszen mindig már a hónap elején nyitok egy új bejegyzést, amibe ezeket jegyzetelem, így pedig elég csak a BuJomba felfirkálnom őket.

Egyelőre ennyit terveztem meg belőle és hogy őszinte legyek, nagyon élveztem! Csupán pár órámba telt és igencsak egyszerű volt elkészíteni, ezért nyugodt szívvel ajánlom nektek, hogy vágjatok ti is bele - még nem késő! A füzet már évek óta üresen állt a szekrényemben, mindössze egy vonalzót, egy egyszerű szövegkiemelőt és egy Stabilo S-es tűfilcet használtam az elkészítéséhez.

Tehát így néz ki a 2018-as, januári Bullet Journalom. Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok róla, alig várom már, hogy olvassam! Ne habozzatok, záporozzatok meg hozzászólásban!

Legyen szép napotok,
Thea ✌

10 megjegyzés:

 1. Szia! :D
  De szépen írsz! :D
  Én is ezer éve tervezek ilyet csinálni, de sose volt hozzá se türelmem se időm, úgyhogy ez még mindig csak egy terv maradt. Meg nem bírok magammal és veszek inkább egy határidő naplót, amellé már felesleges lenne csinálni. XD
  Remélem jövőre csak összekapom magam és én is megalkotom a sajátomat! :D A tiéd nagyon aranyos lett! ^^

  Moro

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Moro, köszönöm! :)
   Pont az általad felsorolt okok miatt húzom már 1 éve, hogy elkezdjek BuJozni. :D Idén extra motivált vagyok minden téren, úgyhogy végre rávettem magam. ^^
   Remélem én is, hidd el, megéri! Köszönöm még egyszer. :)

   Törlés
 2. Ohh, de jól néz ki :3 Annyira szépen írsz. Nagyon jók lettek az oldalak is, sok sikert hozzá. Annyira tudod motiválni az embert azzal, hogy ilyen motivált vagy Te is! ^^.

  Egyébként én pont azért hagyom az ilyeneket, mert sosem tudtam szépen írni >.<

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen ezt a sok-sok kedves szót! ^^
   Szerintem egyáltalán nem baj, ha nem írsz szépen, ha van hozzá kreativitásod és kedved. :) Engem az elején az zavart nagyon, mikor beremegett a kezem és bizonytalan lett a vonal, de utána belejöttem, meg nem is zavart aztán, hogy nem lett tökéletes. ^^

   Törlés
 3. Szia Thea!

  Szép lett a tervező naptárad, nagyon tetszik! Erre tényleg illik az "egyszerű, de nagyszerű" kifejezés, mert tényleg nem egy húdebonyolult, mégis nagyon mutatós. :)
  Nagyon jó, hogy rávetted magad és megcsináltad!

  Idén én is tervezek, de más formában. Vettem egy A5-ös csatos mappát, meg lefűző tasakokat és papírt, és úgy. Bár nem naptár formában, de ilyen-olyan listáknak (könyvek, filmek, novella ötletek...) mindig elkezdek egy füzetet, csak aztán gyakran úgy járok, hogy valahova még szeretnék írni, de aztán nincs elég üres lap, mert már következik az új lista. És egy ilyen lefűzővel szabadon rakhatok új lapokat egy-egy témához, ha akarok.
  Nekem az elmúlt két évben is kreatív naptáram volt, de azt ajándékba kaptam egy barátnőmtől. Photoshoppal készítette, hozzám illő, általam kedvelt képekkel. Csodálatos volt, sajnálom, hogy betelt.

  Tényleg jó látni, hogy ilyen lelkes vagy, és nem csak tervezgetsz, hanem meg is valósítasz dolgokat. ^^

  Üdv:
  Lia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Lia, köszönöm szépen! :)
   Nagyon jó a te ötleted is, sok sikert hozzá! Esetleg egy bejegyzés formájában bemutatod nekünk? Kíváncsi lennék rá. :)
   A barátnődtől kapott ajándék pedig nagyon aranyos, megértem, hogy sajnálod, hogy betelt. :|
   Köszönöm még egyszer, ilyen vagyok. :D

   Törlés
 4. Szia Thea!

  De jó, én is már filózom egy ideje azon, hogy kipróbáljam magam a bujo-ban, de félek, hogy csak elkezdeném, és magára hagynám. Ellenben állandóan szembejön velem mindenhol, és ezáltal mindig fellelkesülök, hogy milyen hasznos, és milyen jó ötlet, hogy így kreatívkodhat az ember, de közben ez az egész a hasznára is van. Szóval lehet, hogy ráveszem magam, előveszek egy kallódó üres füzetet, és még azzal is kilépek a komfortzónámból, hogy nem januárban kezdem el, hanem később. Hmm. :D

  Sok-sok ötletet és kitartást a vezetéséhez!
  Zsó

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Zsó! :)
   Én is így voltam vele, már nagyon bökte a csőröm, hogy mindenhol ott van, ezért vágtam bele lesz, ami lesz alapon. Szerintem érdemes megpróbálni, elkezdeni pedig nem csak januárban lehet. :) Úgyhogy sok sikert, ha ráveszed magad végül!
   Köszönöm szépen!

   Törlés
 5. Szióka! :3

  Nemcsakhogy szépen írsz, de olyan ötletesen csinálod, hogy csak kapkodom a fejem :D. Tudom, hogy már írtam Face-n is, de a blog lényege, hogy a blogon legyen visszajelzés, így itt is nyomot akartam hagyni :D.

  Alakul az enyém egyébként, bár nem olyan tökéletes, mint a tied, de azért na :3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Amy! :)
   Köszönöm-köszönöm, bár nem tartom tökéletesnek, de tény, hogy én is meglepődtem magamon. :D
   Nyomjad csak, ha tudod, majd mutasd is meg! :3

   Törlés