2017. december 12.

« 103. » Blogmas, 2. nap: 5-5 tény a télről és karácsonyról, amiről nagy eséllyel még nem hallottál

*virtuális ölelés* ♡


❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
Ha december, akkor Blogmas!
❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

Szeretek érdekességek után kutatni, olyan dolgokat olvasni, amikről eddig még nem volt tudomásom és ezzel újdonságokat tanulni. Ezért arra gondoltam, hogy a Blogmas alkalmából utána olvasok mélyebben a télnek és karácsonynak, és gyűjtök nektek pár tényt, amiről talán eddig még nem is hallottatok. Források: 1, 2, 3, 4, 5 + néhány kiegészítés saját fejből. 😄

❄️ Mi az a Blogmas? ❄️

A lényege, hogy december beköszöntével téli és karácsonyi témájú bejegyzésekkel üdvözöljük az új évszakot, ráhangolódva az ünnepekre. Azaz ebben a hónapban főként ilyesféle hangulatú irományokkal jelentkezem, de néha - néha becsusszan más, a blogon már megszokott téma is a változatosság kedvéért. Az összes Blogmas rész itt található.


❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
Tények a télről
❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

❄️ 001. Télen a Föld közelebb van a Naphoz ❄️

A tévhit ellenére a téli hidegnek semmi köze ahhoz, hogy bolygónk milyen messze van a Naptól. Ahhoz van köze, hogy a Föld tengelye merre mozdul: ezért van az, hogy a két féltekén más időben éljük meg a telet - a csillagászati tél az északi féltekén december 21 és március 20-a, a déli féltekén pedig június 21 és szeptember 23-a közé esik. A Föld minden év januárjában éri el a legközelebbi pozícióját a Naphoz.

❄️ 002. A hópelyhek 6 kilométer/óra sebességgel is eshetnek ❄️

A leggyorsabban a széles hópihék érkeznek le a földre, ezek akár elérhetik a 6 kilométer/óra maximum sebességet is.

❄️ 003. A nedves hó formálható a legkönnyebben ❄️

Bizonyára ti is észrevettétek már, hogy a hó néha nagyszerűen összetapad, máskor pedig akármilyen erősen is gyúrjuk, porrá válik. Ennek oka a hópelyhek kalandos útjában lelhető a leérkezésükig: azok a hópelyhek, melyek száraz légkörben utaznak, kicsik és porszerűek lesznek, nem is tapadnak össze. Ezt a havat nevezzük száraz hónak, amivel képtelenség hógolyót gyúrni vagy hóembert építeni. A nedves hó 0 °C-nál egy kicsit melegebb hőmérsékleten halad át, s miközben hullik, a pihék élei kissé megolvadnak, összeragadnak, és egy nagyobb, súlyosabb pehely lesz belőlük. Amilyen könnyen tapadnak a levegőben, olyan jól teszik ezt a földön is!

❄️ 004. Mennyi víz van a hóban? ❄️

A víz mennyisége attól függően változik, hogy hogyan alakult ki a hópehely, de átlagban 12 cm hó felel meg 1 cm víznek. Egy hóvihar által akár 39 tonna hó is leeshet.

❄️ 005. A hógolyók néha maguktól is gyúródnak ❄️

Egyik évben egy furcsa jelenségre lettek figyelmesek Észak-Nyugat-Szibériában: a víz titokzatos, óriási hógolyókat mosott a tengerpartra. Ennek köszönhetően a kutatók kiderítették, hogy a szél és a víz körkörös mozdulataival a hógolyók természetes módon is ki tudnak alakulni. Néhány ilyen természetes hógolyó akár a 3 méter szélességet is elérheti.

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
Tények a karácsonyról
❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

❄️ 001. A karácsonyt nem kell nagy kezdőbetűvel írni ❄️

Egy gyakori hiba, amit még a gyártók is képesek elkövetni: sok képeslapon is nagy kezdőbetűvel szerepel, holott a magyar helyesírás szerint az ünnepeket, így a karácsonyt is kis kezdőbetűvel kell írni. Tehát a jókívánság így helyes: Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk! (És nem, a többi szót sem kell nagy betűvel írni, kivétel a mondat első szava.)

❄️ 002. Eleinte nem akkor volt, mint most ❄️

Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük, ám a Bibliában nincs konkrét említés arra, hogy pontosan mikor született. (A legtöbb történész szerint tavasszal.) A karácsonynak egészen a 3. századig nem volt meghatározott dátuma - azt pedig, hogy végül miért december 25-én tartjuk, a mai napig homály fedi.

❄️ 003. Külföld: miért zokniban kapják a gyerekek az ajándékokat? ❄️

A Mikulás számos külföldi országban zoknikban hagyja ajándékait, ennek pedig elég mókás eredete van. Az ajándékozás Hollandiából ered, ahol december 6-án ünneplik Szent Miklós napját, akárcsak mi. Egy legenda szerint élt egyszer egy szegény ember, aki nem engedhette meg magának, hogy megajándékozza 3 lányát. Szent Miklós egyik éjjel bedobott egy zacskó aranyat a kéményükön, hogy kisegítse ezzel az öreget - az ajándék pedig egy zokniba esett, ami a tűznél száradt.

❄️ 004. Az eredeti Rudolfnak nem volt piros az orra ❄️

Abban a korban a piros orrot az alkoholizmus jelzőjének tekintették, és természetesen senki sem akarta, hogy Rudolfra ráaggasszák a részeges jelzőt. A hab a tortán pedig az, hogy majdnem a Reginald vagy a Rollo nevet kapta.

❄️ 005. A Mikulásnak saját irányítószáma van ❄️

Ki az, aki gyerekként sosem írt levelet a Mikulásnak? Nekem a szüleim mindig azt mondták, hogy rakjam a csizmám mellé, a Mikulás pedig el fogja olvasni, mikor itthagyja az ajándékokat. Viszont sokan valóban feladják ezeket a leveleket: egy kanadai postahivatal elkezdett válaszolni a Mikulásnak címzett levelekre, de mivel egyre több és több levél érkezett, ezért alkottak egy saját irányítószámot. Azt hiszed, vicc? H0H 0H0. Nos, akkor erre a számra címezd a leveled.

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

Ez volt az a 10 érdekes állítás, amiket én meglepődve olvastam. Ti hallottátok már őket? Melyik tény tetszett a legjobban? Ne habozzatok, osszátok meg velünk kommentben, nagyon kíváncsi vagyok! 😊

Legyen szép napotok,
Thea ✌

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes cikk volt, örülök, hogy megírtad ^^.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ninaa, örülök, hogy tetszett! :)

      Törlés